Διαδραστικός πίνακας στις τάξεις – Οφέλη

Κάθε δάσκαλος θέλει να προσφέρει στους μαθητές του την καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης. Δεν θέλετε εικασίες, θέλετε να μάθετε τι λειτουργεί και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε, ώστε τα μαθήματα σας να ωφελήσουν αμέσως.

Οι λευκοί πίνακες υπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 και έχουν γίνει πανταχού παρόντες στο εκπαιδευτικό περιβάλλον από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Αυτό σημαίνει ότι είναι πλέον ξεπερασμένοι; Τα στοιχεία λένε το αντίθετο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, ο διαδραστικός πίνακας είναι τόσο σημαντικός σήμερα όσο ποτέ.

 

Διαδραστικός πίνακας στις τάξεις - Οφέλη
 

Τι είναι ένας διαδραστικός πίνακας;

Όταν λέμε διαδραστικός πίνακας, τι ακριβώς εννοούμε; Στην πραγματικότητα, κάθε πίνακας μπορεί να είναι διαδραστικός, αλλά δεν δημιουργούνται όλοι οι πίνακες ίσοι. Αυτό που εννοούμε όταν λέμε αυτό είναι ένας πίνακας που ανοίγει μια τάξη στην ουσιαστική αμφίδρομη ροή ανταλλαγής που είναι απαραίτητη για τη μαθησιακή διαδικασία. Είναι η ενσωμάτωση ενός συνεχώς εξελισσόμενου λογισμικού και εκπαιδευτικών εργαλείων αιχμής που εισάγονται γρήγορα στην τάξη καθώς εξελίσσονται.

Στο παρελθόν, η εκπαίδευση θεωρούνταν μια απλή μεταφορά γνώσης από τον δάσκαλο στον μαθητή. Τα αποτελέσματα ήταν αμφίβολα στην καλύτερη περίπτωση, καθώς οι μαθητές υποβλήθηκαν σε περιληπτική μάθηση χωρίς αληθινή κατανόηση. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί κατανοούν ότι οι μαθητές αποδίδουν πολύ καλύτερα όταν εμπλέκονται και συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία.
Ένα από τα πιο επιτυχημένα σχολικά συστήματα στον κόσμο βρίσκεται στη Φινλανδία. Οι μικροί μαθητές συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το τι θα μάθουν και πώς θα το μάθουν. Αυτή η δυναμική δεν απαιτεί μαζικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για να λειτουργήσει και από αυτή την άποψη, μερικές φορές το λιγότερο είναι περισσότερο.

Αυτό που απαιτείται, ωστόσο, είναι η γλώσσα, η σαφήνεια, η συμμετοχή, η αμφισβήτηση, ο συλλογισμός και η ελευθερία να εξερευνούν λύσεις στα προβλήματα με ανοιχτό τρόπο. Ένας απλός πίνακας κιμωλίας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να γίνει αυτό, αλλά για πολλούς πρακτικούς λόγους, οι λευκοί πίνακες τείνουν να είναι πολύ καλύτεροι.
 

Τα δέκα κορυφαία οφέλη των διαδραστικών πινάκων στις τάξεις για δασκάλους

Ακολουθούν μερικοί λόγοι που οι λευκοί πίνακες εξακολουθούν να είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία στην αγορά για να αναδείξουν το καλύτερο σε οποιαδήποτε ομάδα μαθητών σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία.

 1. Οι λευκοί πίνακες οπτικοποιούν πολύπλοκες ιδέες
 2. Οι μαθητές εξουσιοδοτούνται να παρουσιάζουν ενώπιον των συμμαθητών τους
 3. Οι δάσκαλοι μπορούν να λύσουν προβλήματα σε πραγματικό χρόνο
 4. Οι επιφάνειες του λευκού πίνακα είναι φωτεινές και ελκυστικές
 5. Αποτελούν τέλειο φόντο για προβαλλόμενες εικόνες
 6. Τα παιχνίδια και οι διαγωνισμοί παρακολουθούνται εύκολα πριν από την τάξη
 7. Η εγκατάσταση, η αφαίρεση και η αντικατάστασή τους είναι απλή
 8. Η επεξεργασία κειμένου ή εικόνων είναι τόσο απλή όσο μια κίνηση του χεριού
 9. Ποτέ δεν συντρίβονται, βγαίνουν εκτός σύνδεσης ή χάνουν ισχύ
 10. Ενσωματώνονται εύκολα με άλλες τεχνολογίες της τάξης

 

Η λύση της Smarter Surfaces για ασπροπίνακα

Παρά όλα τα προφανή πλεονεκτήματα του να διατηρείς τους λευκούς πίνακες στο επίκεντρο της διδακτικής σου στρατηγικής, υπάρχει τώρα ένας ακόμη καλύτερος τρόπος να προσελκύσεις τους μαθητές και να κρατήσεις την προσοχή τους στη μάθηση.

Στη Smarter Surfaces, γνωρίζαμε ήδη ότι ο λευκός πίνακας ήταν ένα απαραίτητο στοιχείο στην εργαλειοθήκη των δασκάλων, αλλά ξέραμε επίσης ότι είχε περιορισμούς. Ξεκινήσαμε να αφαιρέσουμε αυτά τα όρια και να μετατρέψουμε ένα ήδη εξαιρετικό εργαλείο σε κάτι πραγματικά επαναστατικό

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με τους διαδραστικούς πίνακες περιλαμβάνουν τα εξής

 • Εξαντλείται ο χώρος για περιεχόμενο και περιμένουμε να προλάβουν οι μαθητές προτού αρχίσετε να διαγράφετε
 • Διακόπτεται η σειρά των σκέψεων όταν χτυπάει αυτό το όριο και πρέπει να συμπιεστουν τα γράμματα και οι αριθμοι για να ταιριάζουν
 • Περιορισμένη περιοχή για προβολή με σημαντικές λεπτομέρειες παραμορφωμένες από άκρες και άλλες επιφανειακές ανωμαλίες
 • Απαιτεί τρύπες στον τοίχο σας, βίδες, μπουλόνια, σχεδιασμό και πιθανώς συνεργείο εγκατάστασης για να τοποθετηθεί
 • Μη βέλτιστη χρήση του χώρου τοίχου με μεγάλες «νεκρές» περιοχές διδασκαλίας ακινήτων πάνω και κάτω από τον πίνακα
 • Βαρετό για τους μαθητές μετά από χρόνια θεσμικής εκπαίδευσης
 • Δύσκολο να στερεωθούν οι εικόνες και οι διαφάνειες στην επιφάνεια

Όλα αυτά τα προβλήματα επιλύονται εύκολα με τρόπο που φέρνει μαζί τους και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα. Αποφασίσαμε να κάνουμε ολόκληρο τον τοίχο έναν πίνακα και να καταργήσουμε τα σύνορα, τα όρια και τον χαμένο χώρο.

Ταραγμένος? Μην είσαι. Η ιδέα είναι τόσο απλή και αποτελεσματική όσο ακούγεται.

Η βαφή λευκού πίνακα δεν χρειάζεται τρυπάνια ή τρύπες στον τοίχο για να εφαρμοστεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας καθαρός χώρος, λίγες ώρες και ένα πινέλο. Μόλις στεγνώσει το χρώμα, εσείς και το προσωπικό σας είστε έτοιμοι να διδάξετε με έναν εντελώς νέο τρόπο

Έτσι, η λύση είναι να έχετε τον διαδραστικό πίνακα για να αποδώσετε τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του και να εφαρμόσετε βαφή λευκού πίνακα στους τοίχους γύρω του, δίνοντας στον εκπαιδευτικό τα οφέλη που θα κάνουν το έγο του πιο εύκολο. Μπορείτε να κάνετε το πίνακα και μααγνητικό με το Έξυπνο Μαγνητικό Χρώμα Πίνακα Μαρκαδόρου

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ ενός παλαιωμένου λευκού πίνακα και ενός λευκού πίνακα του Smarter Surfaces;

 

Τα κορυφαία δέκα πλεονεκτήματα των έξυπνων διαδραστικών πινάκων σε συνδυασμό με τη βαφή λευκού πίνακα

Υπάρχουν περισσότερα, αλλά εδώ είναι τα δέκα κορυφαία μας:

 1. Μην ξεμείνετε ποτέ ξανά από χώρο. Είτε λύνεται μια σύνθετη εξίσωση, είτε απεικονίζεται μια τεχνική σχεδίασης είτε γράφετε ένα κομμάτι ποίησης, το πάτωμα και το ταβάνι είναι τα νέα σας όρια.
 2. Προβάλετε την οθόνη του υπολογιστή σας ή τον προβολέα εναέριας στάθμης σας σε ολόκληρο τον τοίχο με προβαλλόμενη βαφή λευκού πίνακα, ανθεκτική στο έντονο φως και στα hotspot.
 3. Μαγνητίστε τον χώρο του λευκού σας πίνακα με μαγνητικό πίνακα από Smart Surfaces και τοποθετήστε εύκολα διαφάνειες και άλλα αντικείμενα στην περιοχή εκμάθησης
 4. Παρακολουθήστε τους μαθητές να ερωτεύονται τη μαθησιακή διαδικασία καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα, παρουσιάζουν ιδέες και συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλους τους τοίχους της τάξης τους
 5. Χρησιμοποιήστε κάθε χώρο στον τοίχο διδασκαλίας σας. Δεν θα υπάρχουν πλέον νεκρές περιοχές στον τοίχο πάνω κάτω ή έξω από τις άκρες του πίνακα σας.
 6. Ποτέ μην ξαναγοράσετε άλλο λευκό πίνακα. Εάν χρειάζεται πλύσιμο, απλώστε άλλη μια στρώση χρώματος. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς εξωτερική βοήθεια.
 7. Ενσωματώστε την επιφάνεια του λευκού σας πίνακα με σχεδόν οποιαδήποτε τεχνολογία. Όποια και αν είναι η τεχνολογία, αν μπορείτε να την προβάλετε, μπορείτε να την τοποθετήσετε στον ορθάνοιχτο καμβά του τοίχου της τάξης σας.
 8. Μετατρέψτε και τα γραφεία σας σε λευκούς πίνακες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα βαφής ή λευκού πίνακα στο γραφείο σας και στα θρανία των μαθητών για να μετατρέψετε τα έπιπλα σε δημιουργικούς, συλλογιστικούς και μαθησιακούς χώρους που θα ενδυναμώσουν τους μαθητές να σκέφτονται και να εργάζονται ανεξάρτητα.
 9. Μετατρέψτε τους τοίχους και τα γραφεία σε αντιμικροβιακές επιφάνειες. Η δημόσια υγεία και η υγιεινή είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Η αντιμικροβιακή μας βαφή λευκού πίνακα θα είναι σύμμαχος στις προσπάθειές σας να παρέχετε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον στους μαθητές σας.
 10. Γεμίστε το χώρο διδασκαλίας σας με φως και κάντε την τάξη σας ένα μέρος όπου εσείς και οι μαθητές σας αγαπάτε να περνάτε χρόνο.

 

Πώς οι λευκοί πίνακες βελτιώνουν την τεχνολογία

Ο ρυθμός αλλαγής στη χρήση της τεχνολογίας μπορεί να είναι συντριπτικός κατά καιρούς. Παρόλα αυτά, η ανάγκη για κάπου να παρουσιαστούν οι πληροφορίες με σαφή, ιδιαίτερα ορατό τρόπο παραμένει η ίδια όπως πάντα. Τα κτίρια χρειάζονται ακόμη τοίχους για να παραμείνουν όρθια και οι μαθητές πρέπει να βλέπουν και να αλληλεπιδρούν με νέες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Οτιδήποτε μπορεί να μοιραστεί και να επιτευχθεί σε μια οθόνη υπολογιστή μπορεί να κλιμακωθεί για να το μοιραστεί με μια ολόκληρη ομάδα σε αδιάβροχο φόντο. Η έκδοση μικρής οθόνης των κοινόχρηστων επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών γίνεται μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία όταν την βλέπετε σε φωτεινά καθαρά χρώματα που προβάλλονται σε έναν ολόκληρο τοίχο.

 

Πώς να βάλετε τα προϊόντα της Smarter Surfaces στην τάξη σας

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό. Αφού αποφασίσετε ποιο προϊόν λειτουργεί καλύτερα για εσάς, απλώς αφήστε ένα κενό χώρο και εφαρμόστε είτε χρώμα λευκού πίνακα είτε ταπετσαρία λευκού πίνακα στην περιοχή. Μετά από λίγες ώρες, θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη διδασκαλία και να έχετε όλο τον ανοιχτό χώρο στη διάθεσή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη τεχνολογία στην τάξη σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προβάλλετε την οθόνη, τις σημειώσεις των διαλέξεων και άλλα γραφικά στον χώρο που άνοιξε πρόσφατα. Μόλις οι μαθητές σας εκτεθούν στο νέο μαθησιακό περιβάλλον, μην εκπλαγείτε αν είναι τόσο πρόθυμοι να βρίσκονται στην πρώτη θέση της τάξης όσο εσείς!